Prednosti

Prednosti za e-prodavce

Posjedovanje oznake pouzdanosti (Trustmark) za web-sajta e-trgovine može donijeti nekoliko prednosti.
Ovo su nekih od glavnih prednosti:

 • Povećano povjerenje i kredibilitet

  Oznake pouzdanosti (Trustmark) pomažu u izgradnji povjerenja među posjetiteljima i potencijalnim kupcima. Uvjerava ih da je web sajt prošao temeljni proces provjere i da ispunjava određene standarde sigurnosti, privatnosti i pouzdanosti.

 • Poboljšane stope konverzije

  Oznake pouzdanosti (Trustmark) mogu pozitivno uticati na stope konverzije ublažavanjem sumnji ili zabrinutosti koje kupci mogu imati tokom procesa kupovine. Kada se klijenti osjećaju samopouzdani i bezbijedni, veća je vjerovatnoća da će završiti transakcije, što će dovesti do povećanja prodaje.

 • Garancija sigurnosti

  Oznake pouzdanosti (Trustmark) često ukazuju na to da je web-sajt implementirao bezbijednosne mjere za zaštitu podataka korisnika. Ovo pruža sigurnost kupcima da su njihovi lični i finansijski podaci bezbijedni, što može pomoći da se smanji rizik od prevare ili krađe identiteta.

 • Konkurentska prednost

  U visoko konkurentnom okruženju e-trgovine, prikazivanje regionalne oznake pouzdanosti (Trustmark) može razlikovati vaš web-sajt od drugih. Daje vam konkurentsku prednost naglašavajući vašu posvjećenost bezbijednim i pouzdanim online transakcijama.

 • Bolje korisničko iskustvo

  Oznake pouzdanosti (Trustmark) mogu doprinijeti poboljšanju ukupnog korisničkog iskustva. Uočljivim isticanjem oznake pouzdanosti (Trustmark), kupci će se osjećati ugodnije i zadovoljnije tokom svog pregleda i kupovine.

 • Usklađenost sa zakonima

  Dobijanje i održavanje oznake pouzdanosti (Trustmark) zahtijeva pridržavanje specifičnih zakonskih i industrijskih standarda. Ispunjavanjem ovih zahtjeva, vaš web sajt za e-trgovinu može osigurati usklađenost s relevantnim propisima i smjernicama.

Važno je napomenuti da kupci postaju sve pronicljiviji, pa je ključno odabrati renomirane provajdere sa oznakom pouzdanosti (Trustmark) koji odgovaraju vašem ciljnom tržištu.

Prednosti za e-kupce

Posjedovanje regionalne oznake pouzdanosti (Trustmark) na web-sajtu e-trgovine pruža višestruke prednosti e-kupcima. Ovo su nekih od prednosti:

 • Povećano povjerenje

  Prisustvo regionalne oznake pouzdanosti (Trustmark) osigurava e-kupce da je web-sajt procijenjen i da ispunjava specifične standarde koje su postavile pouzdane vlasti u regionu. Ovo povećava povjerenje u kredibilitet web-sajta i smanjuje zabrinutost zbog prevare ili lažne aktivnosti.

 • Autentičnost i legitimnost

  E-kupci se često susreću sa nepoznatim web stranicama dok kupuju online, posebno dok kupuju sa drugog tržišta. Regionalna oznaka pouzdanosti (Trustmark) služi kao signal autentičnosti, što ukazuje da je web sajt originalan i da snjim upravlja legitimno preduzeće. Ovo pomaže kupcima da donesu informisane odluke i smanjuje rizik od nasjedanja na krivotvorene ili nepouzdane web-sajtove.

 • Zaštita ličnih podataka

  Oznake pouzdanosti (Trustmark) često ukazuju na to da se web sajt pridržava prakse zaštite podataka i privatnosti. Znanje da će se njihovim ličnim podacima postupati na bezbijedan način potiče e-kupce da sa povjerenjem dijele svoje podatke, što dovodi do bezbijednijeg iskustva kupovine putem interneta.

 • Garancija kvaliteta

  Oznake pouzdanosti (Trustmark) često zahtijevaju pridržavanje standarda kvaliteta od strane web-sajta za e-trgovinu. To može uključivati faktore kao što su autentičnost proizvoda, pouzdane informacije i dobra usluga za korisnike. E-kupci imaju koristi od ovih mjera osiguranja kvaliteta jer mogu očekivati određeni nivo izvrsnosti proizvoda i usluga dok kupuju sa web-sajta sa regionalnom oznakom pouzdanosti (Trustmark).

 • Poboljšana transparentnost

  Regionalna oznaka pouzdanosti (Trustmark) promoviše transparentnost u različitim aspektima web-sajta za e-trgovinu, kao što su procedure vraćanja i refundiranja novca, odredbe i uvjeti i recenzije kupaca. Ovo omogućava e-kupcima potrebne informacije za donošenje informiranih odluka o kupovini, podstičući transparentnije i pouzdanije online tržište.

 • Poboljšano korisničko iskustvo

  Oznake pouzdanosti mogu poboljšati cjelokupno korisničko iskustvo. E-kupci se osjećaju opuštenije tokom procesa kupovine, što rezultira povećanim povjerenjem u kupovinu i većom vjerovatnoćom ponovnog poslovanja.

Sve u svemu, regionalne oznake pouzdanosti (Trustmark) igraju ključnu ulogu u izgradnji povjerenja, ulivanju povjerenja i poboljšanju iskustva kupovine za e-kupce kada kupuju preko granice, što posljedično koristi i kupcima i web-sajtu e-trgovine.

Regionalna oznaka pouzdanosti (Trustmark) Vama kao kupci prikazuje da:

 • Prodavac je registrovano lice
 • E-prodavac daje jasne i precizne informacije o svom identitetu i kontaktima
 • E-prodavac daje sve informacije o cijeni i svim povezanim troškovima prije završnog koraka naručivanja
 • E-prodavac jasno i razumljivo predstavlja sve uslove i ugovorne obaveze kupca
 • E-prodavac nudi transparentan i opšte prihvaćen način plaćanja
 • E-prodavac nudi transparentne načine i uslove isporuke
 • Sve informacije o politici privatnosti i zaštiti ličnih podataka dostupne za informacije korisnika su dostupne kupcu na jednostavan i razumljiv način.
 • E-prodavac jasno i razumljivo predstavlja kupcu sva njegova zakonska prava i obaveze, pravo na odustanak od ugovora i transparentnu politiku povratak proizvoda
 • Prodavac ima politiku kolačića koja je dostupna na web-sajtu.

Ostali dokumenti

Da li ste znali?

Crna Gora ima najmanju populaciju od svih CEFTA tržišta.

Otkrij više

Newsletter pretplata

Get notifications when the next module becomes avaliable

.

Legal disclaimer: This geographical map is for informational purposes only and does not constitute recognition of international boundaries or regions; GIZ makes no claims concerning the validity, accuracy or completeness of the maps nor assumes any liability resulting from the use of the information therein.

North Macedonia

Stanovništvo 2057680
Stanovništvo od 16-64 godine 13992.22
Korišćenje interneta 85.3%
Internet kupci 53.5%
Valuta Macedonian denar
BDP po glavi stanovnika, PPP 21304.5

Albania

Stanovništvo 2777690
Stanovništvo od 16-64 godine 1861052
Korišćenje interneta 83.1%
Internet kupci 38.5%
Valuta Albanian lek
BDP po glavi stanovnika, PPP 19496.20

Serbia

Stanovništvo 6664450
Stanovništvo od 16-64 godine 43318.93
Korišćenje interneta 85.36%
Internet kupci 64.18%
Valuta Serbian dinar
BDP po glavi stanovnika, PPP 25061.9

Kosovo

Stanovništvo 1761980
Stanovništvo od 16-64 godine 11981.46
Korišćenje interneta 90%
Internet kupci 51%
Valuta European euro
BDP po glavi stanovnika, PPP 14971.20

Bosnia & Herzegovina

Stanovništvo 3233530
Stanovništvo od 16-64 godine 21664.65
Korišćenje interneta 83.38%
Internet kupci 41.31%
Valuta Bosnia and Herzegovina convertible mark
BDP po glavi stanovnika, PPP 20950.20

Moldova

Stanovništvo 2538890
Stanovništvo od 16-64 godine 17264.45
Korišćenje interneta 76%
Internet kupci 34%
Valuta Moldovan leu
BDP po glavi stanovnika, PPP 15719

Montenegro

Stanovništvo 617210
Stanovništvo od 16-64 godine 4011.87
Korišćenje interneta 88.36%
Internet kupci 32.13%
Valuta European euro
BDP po glavi stanovnika, PPP 28324.6

Resource and information center on key aspects of e-commerce for all CEFTA members.

ECOMMERCE FOR ALL

Otkrij više Otkrij više
* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Savjeta bezbijednosti Ujedinjenih nacija 1244 i Mišljenjem Međunarodnog suda pravde o Deklaraciji o nezavisnosti Kosova.

Implementator u Crnoj Gori