Modul 6

Regionalna oznaka pouzdanosti u e-trgovini

Ovo je informativna stranica o prvoj regionalnoj oznaki pouzdanosti za e-trgovinu za CEFTA tržišta. Proces za sticanje regionalne oznake pouzdanosti je u razvoju i uskoro će biti objavljen.

Uz regionalne oznake pouzdanosti (Trustmark), udruženja e-trgovine koja dolaze sa tržišta CEFTA-e će stimulirati međunarodnu prodaju kroz bolju zaštitu potrošača i trgovaca. Kao rezultat toga, međunarodni potrošači će biti bezbijedniji u kupovinu preko granica.
Regionalna oznaka pouzdanosti (Trustmark) će pokazati da je online trgovina provjerena od strane bilo kojeg nacionalnog udruženja za e-trgovinu, u ovom slučaju, i da je u skladu sa zakonima i propisima potrebnim za vođenje poslovanja e-trgovine. Kao rezultat toga, regionalna oznaka pouzdanosti će zaštititi i online prodavnicu i potrošače sa CEFTA tržišta.

Uslov da bi e-trgovina mogla da se prijavi za regionalnu oznaku pouzdanosti (Trustmark) je da nabavi lokalnu oznaku od nacionalnog udruženja odgovarajućeg tržišta. Trenutno u Sjevernoj Makedoniji i Bosni i Hercegovini postoji aktivna oznaka pouzdanosti National Trustmark za koju se mogu prijaviti zainteresovani e-prodavci. U Albaniji, Bosni i Hercegovini i Srbiji lokalna oznaka pouzdanosti Trustmark je takođe u razvoju i uskoro će biti lansirana.

Linkovi nacionalnih udruženja za e-trgovinu sa aktivnom oznakom pouzdanosti National Trustmark mogu se vidjeti ovde:

Makedonija
Srbija
BIH
BIH
Albania

Dodatno će se dodati linkovi za prijavu i troškovi sticanja regionalne oznake pouzdanosti.