Interview za www.ideaonline.me sa Stefan Bajic, Manager for Control, Support and Retail projects – at Mercator CG

Ideaonline.me

Uticaj informaciono komunikacionih tehnologija u oblasti trgovine, kroz digitalini marketing i e-trgovinu, naročito u Covid i postCovid periodu, ima intenciju da preuzme primat nad tradicionalnim načinom trgovine. Kakvo je Vaše dosadašnje iskustvo, kako sa aspekta prodavca tako i kao kupca?

Današnji kupac želi da na što jednostavniji način zadovolji svoje potrebe, što mu internet omogućava mnogo efikasnije u odnosu na odlazak na mjesto prodaje. Ipak, jedno ne isključuje drugo, pa online prodavnice danas treba posmatrati kao još jedan kanal u kojem smo na korak do naših kupaca. Koliko će on biti uspješan, u velikoj mjeri zavisi i od iskustva koje pružimo u okviru njega.

Prepoznajući ove okolnosti, IDEA je prvi lanac trgovine robom široke potrošnje, koji je pokrenuo online prodavnicu u Crnoj Gori. Naša vizija u ovom domenu, bila je jasna na samom početku – željeli smo da kupcima omogućimo da uživaju u mogućnosti kvalitetne kupovine iz udobnosti doma ili kancelarije i na taj način uštede vrijeme.

Glavni izazov na ovom putu bila je edukacija kupaca i podizanje svijesti o prednostima koje nudi online trgovina. Bilo je izuzetno važno da ih uvjerimo da je ovakav vid kupovine u potpunosti siguran, da mogu računati na to da će njihova porudžbina biti zaista dostavljena u vrijeme koje su naveli, kao i da će kvalitet dostavljenih namirnica uvijek biti na prvom mjestu, odnosno da ćemo ih za njih odabrati sa posebnom pažnjom, baš kao što to i sami čine kada odlaze u prodavnicu.

Ocijenite uticaj društvenih mreža na približavanje ponude krajnjim korisnicima?

Društvene mreže su promijenile način na koji dolazimo do informacija, a time i način na koji donosimo odluku. Danas su one mjesta na kojima pronalazimo inspiraciju, dolazimo u direktan kontakt sa proizvodima i brendovima, ali i njihovim korisnicima, među kojima su po pravilu i naši prijatelji u koje imamo povjerenje.

Sa druge strane, korisnici društvenih mreža očekuju da u svakom trenutku dobiju odgovor na pitanja koja ih zanimaju. To predstavlja i jedan poseban izazov za trgovce koji moraju biti angažovani i spremni da pruže preporuku ili više informacija onda kada se od njih to očekuje.

Možemo reći da danas kupci nose svoju kupovnu moć u svojim džepovima. Ono što nam je nekada donosio odlazak u prodavnicu, danas možemo ostvariti jednostavnim skrolovanjem kroz svoje naloge na društvenim mrežama. Više ne moramo da zovemo prijatelje za preporuku, već je dovoljno da postavimo pitanje i dobijemo odgovore. Ovo posebno važi za najpoželjnije demografske grupe brendova: milenijalce.

Sublimirajte svoje iskustvo u jednoj poruci i prenesite je kao neophodnu lekciju koju bi budući e-prodavci trebalo da znaju.

E-trgovina nije trend koji dolazi, već sadašnjost, a ulaganjem u njen razvoj investiramo u budućnost našeg poslovanja.

Koji je Vaš predlog za unapređenje poslovanja e-trgovine, u smislu da krajnji korisnici budu više zainteresovani za ovaj vid kupovine? Na koji način ih animirati, šta im ponuditi (uvezati se sa bankom, ponuditi posebne kartice za trgovinu, unaprijediti logistiku za isporuku…)?

Važno je razumjeti da se unapređenje poslovanja u segmentu e-trgovine mora planirati u skladu sa očekivanjima kupca. Zato je prvi zadatak da shvatimo kako oni donose odluku o kupovini u online sredini. Kupci žele jednostavne procese, korake koji će im u svakom trenutku biti apsolutno jasni i omogućiti da na što brži, precizniji i lakši način dobiju ono zbog čega su došli.

To je i razlog zbog koga smo, poštujući potrebe kupaca, online kupovinu učinili jednostavnom i prilagođenom za sve. Asortiman IDEA online prodavnice je prilagođen potražnji koja se javlja na fizičkim mjestima prodaje, ali se pažljivo unaprijeđuje stalnim osluškivanjem i uvažavanjem sugestija koje dobijamo od strane naših online kupaca.

Naravno, razvoj ponude i širenje asortimana je kontinuiran proces, a posebno je značajno to što naši kupci ne moraju da istražuju i upoređuju cijene jer sve akcije i prednosti za korisnike Super kartice lojalnosti, kao i aktuelni i sezonski popusti važe i u našoj online prodavnici.

Koju strategiju koristite da biste bili prepoznati na tržištu kao uspješna priča u e-trgovini?

Ključ uspješne strategije je u prilagođavanju tržištu i ciljnim grupama. Morate pratiti potrebe kupaca i u skladu sa tim ulagati u sve aspekte e-trgovine – od izbora artikala, preko razvoja dodatnih usluga i komunikacije na onim kanalima na kojima se nalaze ciljne grupe, pa sve do vrhunske spremnosti i koordinacije timova koji se brinu da sama e-kupovina protekne besprekorno.

Vrijeme dostave je za kupca veoma važno. Kako obezbjeđujete logistiku za isporuku porudžbine? Imate li ugovore sa poštom, transportnom ili kurirskom službom, ili imate razvijenu sopstvenu dostavljačku jedinicu?

IDEA Online posjeduje sopstvenu dostavu vozilom sa temperaturnim režimom, kako bi se svi artikli dostavili u optimalnom stanju.

Da li ste znali?

Crna Gora ima najmanju populaciju od svih CEFTA tržišta.

Otkrij više

Newsletter pretplata

Get notifications when the next module becomes avaliable

.

Legal disclaimer: This geographical map is for informational purposes only and does not constitute recognition of international boundaries or regions; GIZ makes no claims concerning the validity, accuracy or completeness of the maps nor assumes any liability resulting from the use of the information therein.

North Macedonia

Stanovništvo 2057680
Stanovništvo od 16-64 godine 13992.22
Korišćenje interneta 85.3%
Internet kupci 53.5%
Valuta Macedonian denar
BDP po glavi stanovnika, PPP 21304.5

Albania

Stanovništvo 2777690
Stanovništvo od 16-64 godine 1861052
Korišćenje interneta 83.1%
Internet kupci 38.5%
Valuta Albanian lek
BDP po glavi stanovnika, PPP 19496.20

Serbia

Stanovništvo 6664450
Stanovništvo od 16-64 godine 43318.93
Korišćenje interneta 85.36%
Internet kupci 64.18%
Valuta Serbian dinar
BDP po glavi stanovnika, PPP 25061.9

Kosovo

Stanovništvo 1761980
Stanovništvo od 16-64 godine 11981.46
Korišćenje interneta 90%
Internet kupci 51%
Valuta European euro
BDP po glavi stanovnika, PPP 14971.20

Bosnia & Herzegovina

Stanovništvo 3233530
Stanovništvo od 16-64 godine 21664.65
Korišćenje interneta 83.38%
Internet kupci 41.31%
Valuta Bosnia and Herzegovina convertible mark
BDP po glavi stanovnika, PPP 20950.20

Moldova

Stanovništvo 2538890
Stanovništvo od 16-64 godine 17264.45
Korišćenje interneta 76%
Internet kupci 34%
Valuta Moldovan leu
BDP po glavi stanovnika, PPP 15719

Montenegro

Stanovništvo 617210
Stanovništvo od 16-64 godine 4011.87
Korišćenje interneta 88.36%
Internet kupci 32.13%
Valuta European euro
BDP po glavi stanovnika, PPP 28324.6

Resource and information center on key aspects of e-commerce for all CEFTA members.

ECOMMERCE FOR ALL

Otkrij više Otkrij više
* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Savjeta bezbijednosti Ujedinjenih nacija 1244 i Mišljenjem Međunarodnog suda pravde o Deklaraciji o nezavisnosti Kosova.

Implementator u Crnoj Gori