Intervju sa Vladana Z. Knežević, eCommerce Lead @ Voli.me

Voli.me

Uticaj informaciono komunikacionih tehnologija u oblasti trgovine, kroz digitalini marketing i e-trgovinu, naročito u Covid i postCovid periodu, ima intenciju da preuzme primat nad tradicionalnim načinom trgovine. Kakvo je Vaše dosadašnje iskustvo, kako sa aspekta prodavca tako i kao kupca?

E-trgovina jeste trgovina sa puno pogodnosti ali tradicionalni odlazak u supermarket je i dalje najzastupljeniji način kupovine. Projekat webshop-a VOLI.me je i nastao kao odgovor na Covid krizu. Kompanija VOLI okupila je tim koji je postavio velike ciljeve i ostvario ih. VOLI.me raspolaže najmodernom platformom i pruža širok asortiman artikala. Online plaćanje je jedina opcija, što je pružalo apsolutnu bezkontaktnu trgovinu. Webshop je zaista ostvario veliki uspjeh i bio novitet koji je mnogima olakšao Covid krizu.

Ocijenite uticaj društvenih mreža na približavanje ponude krajnjim korisnicima?

Nekadašnji i današnji način prodaje i kupovine su dijametralno suprotni. Razvoj tehnologije i dostupnost društvenih mreža, čini da je vaš proizvod dostupan svima, bilo gdje u svijetu. Samim tim da biste prodali bilo šta, potreban vam je samo internet, svoj proizvod možete prikazati slikom, videom i opisom . Nikada nije bilo laške plasirati proizvod i vrlo je lako putem reklame prodati, jednom, ipak je kvalitet i pouzdanost ono što prodaje proizvod. Ulaganje u marketing je nekada jednako važno kao i kvalitet proizvoda.

Sublimirajte svoje iskustvo u jednoj poruci i prenesite je kao neophodnu lekciju koju bi budući e-prodavci treblo da znaju.

  • E-trgovina je budućnost narednih generacija, važno je razvijati i približiti korisniku.
  • Uvijek biti u korak sa vremenom i razmišljati unaprijed.
  • Pratiti, osluškivati i biti uvijek spreman za prave i inovativne poteze, kao odgovor na zahtjevno tržište.
  • Uvijek odgovorite na sve potrebe kupca, idite korak dalje kako biste pružili besprekornu uslugu.
  • Naš zadovoljan kupac je naša najveća motivacija.

Koji je Vaš predlog za unapređenje poslovanja e-trgovine, u smislu da krajnji korisnici budu više zainteresovani za ovaj vid kupovine? Na koji način ih animirati, šta im ponuditi (uvezati se sa bankom, ponuditi posebne kartice za trgovinu, unaprijediti logistiku za isporuku…)?

Polako se navike i u Crnoj Gori mijenjaju, ova vrsta trgovine je relativno nova u našem poslovanju i potrebno je neko vrijeme kako bi u potpunosti zaživjela. Trudimo se da uvijek kupcima ponudimo neku dodatnu vrijednost npr. najdetaljnije infomacije o proizvodima, popust, besplatna dostava za lojalne kupce, multijezičnost i sl. Nepovjerljivost kupaca je i dalje ključni problem, zato je najvažnije obezbijediti sigurno plaćanje.

Koju strategiju koristite da biste bili prepoznati na tržištu kao uspješna priča u e-trgovini?

Od samog početka prepoznati smo kao usluga vrhunskog kvaliteta, moderna online platforma i najbezbjednije internet plaćanje koje garantuju naši partneri. Na početku odredili smo ciljeve i standarde, kojih se bezuslovno pridržavamo. Inovativnost, ponuda i dodatne vrijednosti nas izdvajaju; Pick up stanica za preuzimanje, Call centar, najširi asortiman. Kvalitet proizvoda i usluge je imperativ. Voli kvalitet se lako prepoznaje i u okrviru online shop-a VOLI.me.

Vrijeme dostave je za kupca veoma važno. Kako obezbjeđujete logistiku za isporuku porudžbenice? Imate li ugovore sa poštom, transportnom ili kurirskom službom, ili imate razvijenu sopstvenu dostavljačku jedinicu?

Voli ima razvijenu sopstvenu logistiku i vozni park namijenjen samo za potrebe dostave online shop-a. E-commerce kancelarija je tim od više saradnika, administratora koji prima i delegira narudžbe, komisionara koji je ključan u procesu koji odvaja, sortira i pakuje artikle i vožača koji dalje distribuiraju.

Da li ste znali?

Crna Gora ima najmanju populaciju od svih CEFTA tržišta.

Otkrij više

Newsletter pretplata

Get notifications when the next module becomes avaliable

.

Legal disclaimer: This geographical map is for informational purposes only and does not constitute recognition of international boundaries or regions; GIZ makes no claims concerning the validity, accuracy or completeness of the maps nor assumes any liability resulting from the use of the information therein.

North Macedonia

Stanovništvo 2072531
Stanovništvo od 16-64 godine 1434451
Korišćenje interneta 84%
Internet kupci 40%
Valuta Macedonian denar
BDP po glavi stanovnika, PPP 17015.23

Albania

Stanovništvo 2837743
Stanovništvo od 16-64 godine 1931355
Korišćenje interneta 70% (2019)
Internet kupci 10% (2019)
Valuta Albanian lek
BDP po glavi stanovnika, PPP 13899.93

Serbia

Stanovništvo 6908224
Stanovništvo od 16-64 godine 4530026
Korišćenje interneta 79%
Internet kupci 48%
Valuta Serbian dinar
BDP po glavi stanovnika, PPP 19366.76

Kosovo

Stanovništvo 1775378
Stanovništvo od 16-64 godine /
Korišćenje interneta 97%
Internet kupci 47%
Valuta European euro
BDP po glavi stanovnika, PPP 11383.4

Bosnia & Herzegovina

Stanovništvo 3280815
Stanovništvo od 16-64 godine 2216576
Korišćenje interneta 74%
Internet kupci 38%
Valuta Bosnia and Herzegovina convertible mark
BDP po glavi stanovnika, PPP 15732.84

Moldova

Stanovništvo 2620495
Stanovništvo od 16-64 godine 1876763
Korišćenje interneta 76%
Internet kupci 34%
Valuta Moldovan leu
BDP po glavi stanovnika, PPP 12995.56

Montenegro

Stanovništvo 621306
Stanovništvo od 16-64 godine 411215
Korišćenje interneta 79%
Internet kupci 29%
Valuta European euro
BDP po glavi stanovnika, PPP 20542.71

Resource and information center on key aspects of e-commerce for all CEFTA members.

ECOMMERCE FOR ALL

Otkrij više Otkrij više
* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Savjeta bezbijednosti Ujedinjenih nacija 1244 i Mišljenjem Međunarodnog suda pravde o Deklaraciji o nezavisnosti Kosova.

Implementator u Crnoj Gori