Modul 4

Sigurnost online plaćanja

Kliknite ovde da preuzmete uputstvo: „E-plaćanje“

 

Jedna od najvažnijih stvari u e-plaćanjima je sigurnost.

Svrha cijelog procesa online plaćanja je pružiti e-trgovcu mogućnost upravljanja transakcijom u sigurnom okruženju.

Šta čini e-transakciju sigurnom?

Payment gateway može pružiti e-prodavnicama alate za prevenciju prevare, kao što su sistemi za verifikaciju adrese, 3DS autentikacija, sistemi za praćenje i sprječavanje sumnjivih i rizičnih transakcija, i operativni procesi koji značajno smanjuju rizik od prevare ako se koriste u kombinaciji.

Osim toga, procesori plaćanja utiču na proces usklađenosti sa sigurnosnim standardima, jer moraju biti sertifikovani prema PCI-DSS standardu.

Danas postoje različiti standardi i regulative kako bi se zaštitili e-trgovci i kupci od prevare pri online plaćanjima.

 • Prvi sloj zaštite je od sigurnosnih standarda platnih kartica kao što je 3D Secure standard. Pored toga, da bi prihvatili plaćanje kreditnim karticama na mreži, e-trgovci i njihovi gejtveji za plaćanje moraju da budu usaglašeni sa PCI-DSS.
 • Pored usaglašenosti sa PCI, e-trgovci koji prodaju u Evropi koji žele da prihvate plaćanja karticama takođe moraju da poštuju propise o plaćanju – PSD2 (Direktiva o platnim uslugama), koja primjenjuje snažne mehanizme autentifikacije u procesima plaćanja na mreži, kao što je SCA (Strong Client Authentication).
 • Osim propisa o plaćanju, onlajn transakcije su obuhvaćene i propisima o zaštiti podataka. Prodavci u Srbiji treba da se pridržavaju GDPR-a – uredbe koja reguliše način na koji se postupa sa privatnošću podataka potrošača i direktno utiče na proces plaćanja.

Što se tiče sigurnosti specifičnih metoda plaćanja:

 • Kreditne kartice su među vrstama plaćanja koje se smatraju najsigurnijim za online transakcije, budući da su pokrivene mnogim propisima, uključujući 3D Secure autentikaciju i PSD2 u Evropi, kako je prethodno pomenuto.
 • E-novčanici nude strogu sigurnost, jer njihov pristup isključivo plaćanju ne uključuje dijeljenje bankovnih podataka korisnika sa e-trgovcem i njihovim portalom za plaćanje.

Kako obezbediti sigurna online plaćanja kao e-prodavac?

Kao e-prodavac, postoje različite taktike koje možete primijeniti kako biste osigurali sigurnost vaših e-plaćanja. Osim podsjećanja potrošača na prednosti online plaćanja, naučićete ih kako da sigurno vrše online plaćanja i šta čini vaš brend posebnim u ovoj oblasti.

 1. Učinite korisnike sigurnim na vašem sajtu ili aplikaciji

  Koristite SSL/TLS sertifikat koji automatski prikazuje ikonu katanca – znak da se kupci povezuju sa sigurnom transakcijom, koja se nalazi u sekciji adrese veb pregledača (npr. Google Chrome) i postavite ikone plaćanja koje korisnici prepoznaju i kojima vjeruju, poput Visa, Mastercard, Diners, itd. (najčešće u podnožju veb stranica).
 2. Korisnici bi trebali biti u procesu
  Komuniciranje sa korisnicima o statusu njihovih naloga, detaljima isporuke i prethodnim porudžbinama čini cio proces online plaćanja transparentnijim i otpornijim na pokušaje prevare.
 3. Pregledajte svoje porudžbine
  Kako biste pratili svoje porudžbine, preduzmite korake kako biste ih redovno pregledali. Na taj način ćete saznati da li postoji neka sumnjiva aktivnost ili pokušaji prevare na vašim sistemima.
 4. Koristite portal za plaćanje sa implementiranim 3D Secure protokolom
  Osim što pruža dodatni sloj sigurnosti sa autentifikacijom putem dva faktora, takođe štiti e-trgovce od neželjenih povratnih naplata.

Корисни линкови поврзани со безбедноста и заштитата на потрошувачите